Skip to main content
educatiein het nieuwszero waste

Yeah! Onze upcycle bicycle is trofeewinnaar!

By januari 22, 2022januari 28th, 2022No Comments

Alkmaars initiatief “Stoere afvalproducten #upcyclebicycle” is trofee winnaar van Provinciale verkiezingen Kern met Pit.

Ons “Stoere afvalproducten #upcyclebicycle” is zaterdag 22 januari provinciale winnaar geworden van de Kern met Pit verkiezing, een initiatief van de KNHM foundation. Het project laat zien dat we met de juiste samenwerking waardevol afval een tweede leven kunnen geven. Zo blijkt koffieprut uit de horeca van de binnenstad waardevol te zijn voor moestuinen, volkstuinen en Pluktuin van Geesje.

Het project is voorjaar 2021 gestart met de vele vrijwilligers en deelnemers van Innovatieraad Alkmaar en is in september succesvol afgerond. Met de electrische “upcycle bicycle” hebben mensen met afstand tot de arbeidsmarkt hun rondes langs de deelnemende Alkmaarse horeca gemaakt en koffieprut opgehaald. In 3 maanden tijd maar liefst 2100 kilo! De horeca is bedankt met zonnebloemen uit de Pluktuin van Geesje die groeiden op de koffieprut. De volgende stap is het opschalen van dit initiatief door andere partijen, waaronder de Pluktuin van Geesje. uiteraard met ondersteuning van Innovatieraad Alkmaar.

De upcycle bicycle is een verrassend, vernieuwend en goed uitgewerkt initiatief waar alles in zit, aldus de jury van Provincie Noord-Holland, bestaande uit Zita Pels (Gedeputeerde Staten Noord Holland, Bas Jan van Bochove (Burgemeester Weesp) en Marco Veendorp (Adviseur waterveiligheid & oud KNHM).

Volgens jurylid Zita Pels past het initiatief goed bij de grote opgaven van de Provincie, zoals circulariteit, inclusiviteit en schone mobiliteit. “Stoere afvalproducten is een mooi initiatief van circulaire economie – waar we dingen niet meer weggooien maar hergebruiken – om het klein en compact te maken en daardoor super succesvol.” En ook te kijken hoe je iedereen daarbij kan betrekken zodat het inclusief is en dat kan doen met schone mobiliteit. “Naar mijn idee was over elk onderdeel nagedacht.”

Zie ook het artikel in het Alkmaars Nieuwsblad van Rodi Media.

Innovatieraad Alkmaar zet zich in voor een duurzaam en sociaal Alkmaar. Samen met bewoners, ondernemers en Global Goals gemeente Alkmaar zetten ze zich in voor de 17 Sustainable Development Goals. Deze staan o.a.voor circulariteit, klimaatactie en waardig werk.

Innovatieraad Alkmaar is terecht trots op de resultaten van het project en gaat vol energie verder. Heb je zelf een duurzaam of sociaal project, wil je aansluiten bij een project of aanmelden voor de nieuwsbrief? Laat het weten via www.globalgoalsalkmaar.nl.

 

 

 

 

 

 

Deelnemers project:
Innovatieraad Alkmaar (Mena Leila Kilani, Richard Kooge, Nanda van den Ham)
Kopzorg
El Kombi Sup & Zero Waste
Mee-wering
Kaasfabriek
Seenons
Stoer
Horeca Alkmaar: Soepp, de Koffiemolen Alkmaar, Brownies & Downies, Sencha Lunchstore, Stadsstrand De Kade, Restaurant Hofman
Pluktuin van Geesje
Volkstuin AVT
Wijktuin ‘t Ambacht
Wijkmoestuin Overdie Ontmoet
Victorie Fietskoeriers

Speciale dank aan Global Goals Gemeente Alkmaar , Tim Faassen en Kern met Pit

Leave a Reply