Skip to main content
clean uptrashwalk

De groene loper in Alkmaar

By maart 18, 2021No Comments

De Groene Loper – Europese inzet voor opgeruimde prachtstad Alkmaar

Bieb Logo Europe Direct EDIC Alkmaar

In Europa zijn EDIC’s (Europa Direct Information Centre) dé toegang tot de Europese Unie voor al haar inwoners. In heel Europa vind je ongeveer 500 EDIC’s. Samen vormen ze het gratis informatienetwerk van de Europese Commissie.

 

Het EDIC voor Noord-Holland Noord is gevestigd in de bibliotheek in Alkmaar Centrum. Van daaruit worden vragen van burgers beantwoord en debatten en activiteiten georganiseerd. Op die manier wordt Europa een stukje begrijpelijker gemaakt. Meer informatie over het EDIC NHN is te vinden op www.europainnoordholland.nl.

Ieder jaar kiest de Europese Unie een paar onderwerpen uit die zij extra aandacht geeft. Dit jaar is dat bijvoorbeeld de Green Deal, een plan om de economie van Europa duurzamer te maken. Daarmee pakken alle Europese landen sámen klimaat- en milieuproblemen aan.

De groene loper boeken held

In navolging van de Green Deal start het EDIC NHN daarom het project De Groene Loper in Alkmaar. Dit is een reeks activiteiten die het thema Duurzaamheid makkelijker, praktischer én leuker maken.

Het EDIC NHN werkt graag samen met lokale helden, zoals Nanda van El Kombi Sup. Zij organiseert al jaren ‘sup-it-ups’ op het water en ‘trashwalks’ door de stad. Door samen met een gezellige club vrijwilligers troep op te ruimen en op te vissen, maakt Nanda haar stad nóg een stukje mooier. Het EDIC sluit hier graag in woord en daad bij aan op de volgende data:

  • Zondag 25 april – 09:30 inloop
  • Vrijdag 7 mei (kidsversie in de meivakantie) – 09:30 inloop
  • Zondag 30 mei – 09:30 inloop
  • Woensdag 23 juni (zomeravondversie) – 19:00 inloop

Geef je nu op voor deelname via de website van Nanda op www.elkombi.nl. Je krijgt koffie, thee of limonade, een afvalgrijper voor onderweg en een duidelijke uitleg van Nanda. Door in tweetallen of gezinsverband op pad te gaan, is deze activiteit helemaal coronaveilig. Zo help je actief mee Alkmaar nog mooier te maken, leer je in coronatijd toch nieuwe mensen kennen en ontdek je Alkmaar van een heel andere kant.

Kun je niet op deze data of ga je liever op eigen houtje op pad? Binnenkort kun je bij de bibliotheek een groene wandelroute door de historische binnenstad van Alkmaar afhalen en zelf op pad als Groene Loper. Tegen een kleine borg ontvang je de route, twee grijpers en een versnapering voor onderweg. Zo leer je als toerist in eigen stad allerlei onontdekte plekken en feiten kennen én zet je je eenvoudig in voor een beter milieu.

Als vervolg op de trashwalks worden later in het (voor)jaar inloopavonden over duurzaamheid georganiseerd in de bibliotheek. Geïnteresseerden en groene pioniers leren van en met elkaar over duurzaamheid, recycling, energie en Europese innovaties.

 

Leave a Reply