Skip to main content

Zero Waste, de 10 beste beginner tips

Je wilt duurzaam leven, bewust, groen en met zorg voor de natuur. Maar waar begin je? Onze tips helpen je op weg.

Lees meer

Let's get started

Aloha,

Misschien heb je die eerste stap al gezet, misschien is dit de eerste. Waar je ook staat, duurzamer en bewust leven is altijd een goed idee. En leuk! Geniet van de stappen die je zet, het hoeft niet in 1 keer perfect, het zal ook niet altijd direct gaan zoals je voor ogen hebt. Dat is oké. Daar leren we van.

Veel plezier,
Nanda

“We don't need a handful of people doing zero waste perfectly.
We need millions of people doing it imperfectly.”
Anne Marie Bonneau, Zero Waste Chef

Zero Waste Alkmaar Kaarsen DIY Workshop Zero Waste Nanda

De 10 beste beginnerstips

1) Koop het niet
Deze staat met stipt op 1 als het om “kopen” gaat want dat wat je niet koopt is echt de beste koop. We hebben het vaak al in huis (kijk eens achterin dat onderste keukenkastje) of hebben het niet echt (of echt niet) nodig. Spullen hebben een immens grote impact op het milieu. Behalve de grondstoffen tellen namelijk ook het productieproces, gebruik van water en energie en vervoer mee. Niet kopen; goed voor het milieu en je portemonnee.

2) Repareer
Waar het vroeger heel gewoon was dingen te (laten) repareren wordt nu al snel een nieuw product gekocht. Consumeren is zo makkelijk tegenwoordig, zeker online. Maar nu we weten (tip 1) dat spullen een immense impact heeft, is het onderzoeken of je apparaat gefixt kan worden eigenlijk een must. Kun je dat niet zelf? Vraag of een familielid, buurman of een van de handigerds van een Repaircafe je kunnen helpen. Vaak doen ze het met liefde. Ook bij kleding en schoenen is repareren in alle opzichten beter. Schoenmakers en naai-ateliers verstaan hun vak echt!Leuk ter inspiratie is deze aflevering van het TV Programma Factcheckers waarin gecheckt werd hoeveel elektronische apparaten die weggegooid waren nog gerepareerd konden worden.

3) Boodschappenlijstje
Ongemerkt wordt er veel voedsel weggegooid. Zonde. Koop daarom echt bewust je boodschappen; qua hoeveelheid maar ook qua houdbaarheid. Is een product nog een paar dagen houdbaar en weet jij dat je het binnen die dagen zult consumeren? Kies dan daarvoor, dat voorkomt dat de winkel het misschien weg moet gooien. Aan de andere kant; de “ten minste houdbaar datums” staan voor ten minste / minimaal. Gooi het niet direct weg maar ruik, proef en voel eerst of het nog goed is. Zo ja, geniet er dubbel van.

4) Voedsel
Hoort voedsel in dit lijstje met Zero Waste Tips? Jazeker!  Want hoewel het niet om verpakkingen (waste) gaat, gaat het hier zeker om de impact op het milieu. De kern van de Zero Waste Lifestyle. De consumptie van vlees en zuivel heeft zo’n grote voetafdruk dat drastisch minderen of overschakelen naar puur plantaardig eten direct positieve resultaten geeft. Voor het milieu en het dierenwelzijn.

5) Kleding
Op kleding zijn Tip 1 Koop het niet en Tip 2 Repareer natuurlijk al van toepassing maar we noemen het hier nog een keer om de Kringloopwinkels en Vintagewinkels aan te raden. Er zit zoveel leuks tussen! En het is zo betaalbaar! Ook een waardevol initiatief is de Ketting Kleding Ruil. Je krijgt een tas kleding thuis, haalt eruit wat je wilt hebben, stopt er kleding in terug waar je zelf op uitgekeken bent en geeft de tas weer door. Op je gemak passen dus en er zit vast een kettingkledingruiltassen groep bij jou in de buurt. Gewoon even googelen. Wil je toch wat meer interactie? Ga dan naar een Kledingruil avond of organiseer er zelf een. Milieu Centraal heeft een paar goede tips op een rij gezet.

6) Beker, bakje en zakje
Zorg dat er standaard een boodschappentas, groente- en fruitzakjes en drinkfles in je tas zit voor je de deur uit stapt. Zo voorkom je onnodig gebruik van single use plastics én de bijbehorende kosten. Als je standaard ook je eigen herbruikbare koffie- of thee beker meeneemt, dan snap je het echt.

7) Schoonmaken 
Natuurazijn, baking soda, groene zeep, water en soms wat etherische olie. Dat zijn de schoonmaakproducten waarmee je vrijwel alles kunt. Vrij van chemicaliën en boordevol mogelijkheden. Op de inspirerende site Het Kan Wel vind je 40 dingen die je met baking soda kan doen.  Een handig goedje dus dat ook nog eens spotgoedkoop is. Zo wordt schoonmaken gewoon weer leuk.

8) Badkamer
De badkamer schoonmaken kan met de tips uit tip 7 maar dan….wat zet je erin? Laten we de plastics flessen zeep,, shampoo en conditioner er zoveel mogelijk uithalen en vervangen door blokken zeep. Het liefst zo biologisch mogelijk natuurlijk. De keuze in de “blokken” zeep is reuze en het is natuurlijk heel persoonlijk welke het beste bij je past. Werfzeep is een zeepmakerij uit Amsterdam en hebben een mooie filosofie en breed assortiment. Olijfzeep is trouwens ook een uitstekende betaalbare en natuurlijke zeep.

9) Kruidentuin
Verse kruiden zijn toch wel het lekkerst. En helemaal als je ze tijdens het koken zo van het plantje op je vensterbank, balkon of uit de tuin knipt el kruiden. Gebruik biologische zaadjes, geef ze water en liefde en eet smakelijk!

10) Loop & fiets
Laat de auto staan, maar loop & fiets. Zeker voor de kleine afstanden. Het klinkt zo eenvoudig en dat is het ook 🙂

Repaircafe Alkmaar koffiezetapparaat Douwe Egberts El Kombi Zero Waste Tips Alkmaar
Repaircafe Alkmaar koffiezetapparaat Douwe Egberts El Kombi Zero Waste Tips Alkmaar
El Kombi Zero Waste Tips Alkmaar