Skip to main content
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Plastic Peuk Meuk 2021 @ Alkmaar

10 juli 2021 @ 12:00 - 15:00

Gratis

Zaterdag 10 juli gaan in zo’n 70 plaatsen door het hele land honderden mensen de straat op om peuken te rapen. En natuurlijk wil ik Alkmaar ook weer in beweging krijgen 🙂 Dus, loop zaterdag even naar buiten, raap alle peuken op die je ziet (handschoen!), slaak een voldane zucht, steek je hand met handschoen als een superhuman de lucht in en denk, zeg of roep “Zo. Dat ruimt lekker op!”

1 filter vervuilt tot 8 liter water en dieren zien het té vaak en té makkelijk aan voor een lekker hapje. Met alle gevolgen van dien. Dus, of je nou 1, 36, 254 of 864221 peuken opraapt….het telt.

De peuk-meuk-clean-up wordt gecoördineerd door het Plastic Peuken Collectief, De actie loopt onder de hashtag #nofilterplease en alle verzamelde data wordt gebruikt in hun campagne richting een verbod op de plastic sigarettenfilter.

Hoe zorg je dat jouw buit meetelt en meegnomen wordt door de pers? Er zijn 2 opties:

1)Tel je opgeraapte peuken voor je ze bij het restafval gooit en laat via een berichtje (0624805655) of op social media weten hoeveel je er hebt geraapt en waar. Heb je zoveel dat ze niet te tellen zijn? Weeg je buit. 1 droge peuk weegt 1 gram, dus de rekensom is niet zo moeilijk.

Denk er aan dat je het aantal peuken dat je hebt geraapt uiterlijk op 10 juli om 15 uur aan mij doorgeeft.  Een foto van je actie of de buit, mag natuurlijk ook altijd gedeeld worden ?

2) Er is ook een Litterati-uitdaging aangemaakt. Als je daar je peuken op de juiste manier in registreert, dan tellen ze automatisch mee. en nog beter, dan worden de peuken ook meegenomen in het rapport Plastic Peukmeuk 2021, dat door Go Clean de Liemers zal worden gemaakt. Met dit rapport kan Plastic Peuken collectief naar de politiek, waar uiteindelijk dit probleem definitief zal moeten worden aangepakt. Ten slotte kunnen we niet blíjven rapen….

Hoe registreren in Litterati? (lees dit goed door)

Er is al een uitdaging gemaakt. Deze gaat in op 10 juni en loopt t/m 10 juli 2021. Er kan dus vóór 10 juli al volop verzameld worden. Er zijn 2 mogelijkheden om de peuken vast te leggen in Litterati:

  1. Via de uitdaging. Hierin mogen alleen peuken vastgelegd worden, geen ander zwerfafval. Als de peuken in de uitdaging geregistreerd worden, dan kan alles in 1 keer door Go Clean getagd worden en hoeven jullie er zelf geen label aan toe te voegen.
    Ga je ander zwerfafval rapen, dan moet je je afmelden in de uitdaging!
    De codes om deel te nemen aan de uitdaging zijn: 176584 of PEUK2021
  2. De 2emanier is gewoon vastleggen in Litterati (dus niet in de uitdaging), maar dan moet je wel een label toevoegen.
    De labels zijn: cb of butt of cigarettebut of peuk of sigarettenfilter of cigarettefilter etc. (Dit wordt op zeer veel manieren gedaan, maar 1 label is al voldoende) Peuken die geen label hebben worden niet meegeteld.

Gegevens

Datum:
10 juli 2021
Tijd:
12:00 - 15:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorieën:
,