Skip to main content

Zero Waste, zelf waspoeder maken

Aloha,

Je wilt duurzaam leven, bewust, groen en met zorg voor de natuur. Maar waar begin je? Onze tips helpen je op weg. Geniet van de stappen die je zet, het hoeft niet in 1 keer perfect, het zal ook niet altijd direct gaan zoals je voor ogen hebt. Dat is oké. Daar leren we van.

Veel plezier,
Nanda

easy peasy

Kleine wasjes grote wasjes, voortaan doe je ze met dit easy peasy en spotgoedkope waspoeder.

De producten die gebruikt worden zijn puur natuur en om het te maken heb je alleen maar een mandoline of nootmuskaatraspje nodig.

Wasverzachter laten we bewust achterwege en we drogen de was als het maar even kan heerlijk in de buitenlucht.

Boodschappenlijstje:

 • ·Marseille of Aleppo zeep
 • ·Geconcentreerde droge soda (poeder)
 • ·Natriumbicarbonaat (baking soda)
 • ·Etherische olie (optioneel)
Nanda El Kombi Sup & zero Waste Alkmaar Workshop

aan de slag

Ingrediënten

 • 100 gram geraspte Marseille of Aleppo zeep
 • 250 gram geconcentreerde droge soda (poeder)
 • 150 gram natriumbicarbonaat
 • 60 druppels etherische olie (optioneel)

Werkwijze

 • Rasp 100 gram zeep van het zeepblok af, Gebruik hiervoor de kleinste “grootte” van je rasp zodat er echt fijn poeder ontstaat
 • Weeg 250 gram geconcentreerde droge soda (poeder) af.
 • Weeg 150 gram natriumbicarbonaat af.
 • Meng de 3 ingrediënten, Zorg dat er geen klontjes inzitten.
 • Voeg eventueel de druppels etherische olie toe voor een heerlijk geurende was. Dit kan ook op het moment dat je gaat wassen, per wasbeurt.
 • Bewaar het poeder in een ruime afsluitbare pot.
 • Gebruik 1 tot 2 eetlepels waspoeder per wasbeurt.
Nanda El Kombi Sup & zero Waste Alkmaar Workshop

leer meer

Marseille en Aleppo zeep

Beide zepen echte klassiekers onder de zepen. Ze worden al eeuwenlang gebruikt, de Aleppo zeep is de oudste variant en wordt al 4.000 jaar gebruikt. Zoals hun namen al verklappen vinden ze hun oorsprong in de Franse stad Marseille en de Syrische stad Aleppo.

Zowel Marseille zeep als Aleppo zeep zijn gemaakt op basis van soda, water en plantaardige oliën zoals olijfolie. Ze bevatten geen dierlijk vet, geur- en kleurstoffen of andere synthetische toevoegingen en zijn dan ook 100% natuurlijk (vegan) en 100% biologisch afbreekbaar.

Marseille en Aleppo zeep zijn beiden gemaakt op basis van natuurlijke oliën. Bij Aleppo zeep is laurierbes toegevoegd. Daarom ruikt Aleppo een beetje naar laurier en Marseille naar olijf. De varianten die wij gebruiken zijn Marseille zeep met 72% olijfolie en/of Aleppo zeep met 82% olie.

Aleppo zeep is aan de buitenkant hard en beige gekleurd, terwijl de binnenkant een zachte kern heeft en een mooie groene kleur heeft. Dit komt door het rijpingsproces van 9 maanden in de open lucht. De zeep is, net als de Marseille zeep, oneindig houdbaar zolang deze in een niet te vochtige ruimte bewaard wordt.

Beide zepen zijn PH neutraal en hebben een antibacteriële werking. De laurierbes in de Aleppo zeep bevat laurinezuur wat dit nog eens versterkt. De zepen zijn geschikt voor (droge) huid, haar en dus de was. De zeep wordt over het algemeen goed verdragen door mensen met een allergie of huidaandoening, maar check dit altijd persoonlijk mocht je hier gevoelig voor zijn!

Geconcentreerde droge soda (poeder)

Kristalsoda is net als Marseille zeep een echte klassieker. Kristalsoda is multi inzetbaar bij schoonmaakklussen en dat terwijl het in wateroplosbare poeder alleen krijt en zout bevat. Niet-giftige grondstoffen. De soda variant die wij gebruiken is 3x geconcentreerder en 3x krachtiger dan conventionele huishoudsoda. We hoeven dus minder te gebruiken.

Natriumbicarbonaat (baking soda)

De derde klassieker in dit recept is de onmisbare alleskunner in het oranje pakje; baking soda. Op het internet zijn ontelbare gebruiksmogelijkheden te vinden, om het overzichtelijk te houden vind je er hier 40 op een rij. Wij gebruiken het in de keuken, badkamer (we maken onze eigen deodorant) en nu dus voor de was!

Etherische olie

Etherische of essentiële oliën zijn aromatische oliën die door distillatie of koude persing uit de wortels, bloemen, vruchten, schillen of een ander deel van een plant worden gehaald. 100% pure etherische olie staat bekend om haar zuiverende, kalmerende of herstellende werking op lichaam en geest. Natuurlijk geeft het bij de was vooral ook een heerlijke geur aan je items!

De variant die wij gebruiken is biologisch, natuurzuiver, geconcentreerd en bovendien puur. Dit is belangrijk omdat je alleen zo optimaal gebruik kunt maken van alle voordelen die de olie biedt.