Zero Waste

Lees meer

Wat is Zero Waste?

Gaat zero waste letterlijk om “nul afval”?  Dat is heel idealistisch.
Het is vooral een lifestyle. Een manier van leven waarbij je bewuste afwegingen en keuzes maakt om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Iedere actie die we maken, doen of juist laten maakt een verschil. Zero Waste gaat over positief het verschil maken.

"what you do makes a difference and
you have to decide what kind of difference you want to make."
Jane Goodall

Alkmaar gaat Zero Waste!

In Alkmaar hebben we een serie activiteiten opgezet die je kennis laat maken met de Zero Waste Lifestyle. Een levenswijze waarbij je onnodige verpakkingen achterlaat en bewuste keuzes maakt om je ecologische voetafdruk te verkleinen. De activiteiten zijn zó divers dat er voor iedereen wat leuks en interessants bijzit. Iedereen kan dus meedoen. En dat is precies wat we willen!

Initiatiefnemer Wijkcentrum De Eenhoorn host de activiteiten welke gegeven worden door of in samenwerking met Nanda van den Ham, eigenaresse van El Kombi Sup en Zero Waste Expert.

Alle evenementen starten of vinden plaats bij Wijkcentrum de Eenhoorn, Verdronkenoord 44 Alkmaar. Aanmelden is verplicht en kan via onderstaande links. Deelname is gratis, mogelijk gemaakt door een waardevolle samenwerking met gemeente Alkmaar.

Zero Waste Lifestyle Agenda:
Zaterdag 18 maart – Traswhwalk, zero waste op straat
Zaterdag 15 april – Kick Off, Storytelling, op weg naar een Zero Waste Lifestyle
Zaterdag 13 mei – Workshop DIY Kitchen & Cleaning
Zaterdag 17 juni – Sup it up, zero waste in de het water
Zaterdag 15 juli – Kinderkleding-ruil
Zaterdag 12 augustus – Ouder & Kind knutseldag
Zaterdag 16 september – Ouder & Kind koken
Zaterdag 14 oktober – Workshop DIY persoonlijke verzorging
Zaterdag 4 november –  Gift Swap

Zero Waste Lifestyle Flyer Alle Activiteiten A4 Liggend

Zero Waste leven duur, moeilijk of tijdrovend?

Nee, hoor. Dat is echt een mythe, je hebt het zelf in hand en “cold turkey” alles in een keer veranderen hoeft zeker ook niet. Begin gewoon one step at a time. Maar begin wel. 

Zo ben ik, Nanda, zelf ook begonnen. Mijn eerste bewuste stap nam ik in 2015;  ik besloot om een jaar lang geen nieuwe kleding of andere luxe artikelen meer te kopen. Het leek een uitdaging maar is in werkelijkheid een makkelijk vol te houden gewoonte die ik nog steeds aanhoud.

Genoeg-magazine publiceerde een artikel over mijn lifestyle. Op de voorpagina van dát nummer staat zero waste guru Bea Johnson. Haar jaarlijkse hoeveelheid restafval past in een jampotje. Met een gemiddelde van 100 tot 200 gram restafval per week ben ik op de goede weg  zonder er gekke dingen voor te hoeven doen! En als ik het kan…kan iedereen het!

zero waste Alkmaar nanda

“We don't need a handful of people doing zero waste perfectly.
We need millions of people doing it imperfectly.”
Anne Marie Bonneau, Zero Waste Chef

Get started

beste tip

Trek je keukenkastje open! Duik erin en kijk wat je al hebt. Vaak weten we niet eens meer wat er achterin de kastjes staat te verstoffen. Stof het af, was het af en gebruik het. Hergebruik is zoveel belangrijker dan het hebben van het hipste item. Inderdaad, niet kopen is de soms de beste koop.

quick wins

Je neemt waarschijnlijk al je eigen boodschappentas mee, doe daar vanaf nu standaard je eigen herbruikbare groente- en broodzakjes  in en je eerste stappen zijn gezet! Denk terug aan de beste tip…. dat ene katoenen tasje wat je nog hebt, volstaat echt prima! Je eigen Dopper waterfles of Retulp koffiebeker zijn ook van die logische quick wins.

zero waste workshops

Heb je de beste tip & quick wins afgevinkt? Kom dan naar een van onze zero waste workshops waarbij we kennis & positiviteit delen, eigen producten maken en laten zien dat de zero waste lifestyle verre van geitenwollensokkerig is, maar juist heel hot! Ook een echt feestje is onze kledingruil.  Je vindt de datums in de agenda. Join!

Eigen Verpakking
Volledig verpakkingsvrij boodschappen doen is een echte uitdaging, maar minderen is makkelijker dan je denkt. Ga standaard op pad met je eigen beker, bakje en zakje want bij veel ondernemers ben je welkom met je eigen verpakking. En het aantal groeit. Zero Waste Nederland heeft een mooi overzicht op haar website staan van de locaties in Nederland en België.

El Kombi zet zich in haar thuishaven Alkmaar in voor dit doel. De duurzame ondernemers met hun groene hart zijn  herkenbaar door een sticker op hun voordeur of etalage. Het overzicht vind je hieronder. Mis je jouw favoriete ondernemer? Vraag hier gratis een sticker aan, dan brengen we er met liefde een langs.

20191203 NHD krant sticker eigen verpakking Zero Waste Eigen Verpakking

Locaties

Get Your Richtingen

Show Afstand In

Gebruik mijn locatie naar de dichtstbijzijnde Service Provider te vinden in de buurt van me

Zoek een locatie

Winkels: 0
Laden ...

Richting

.