Over

Lees meer

Nanda

Hi! Mijn naam is Nanda van den Ham. Geboren en getogen in Noord-Holland en alweer bijna 10 jaar inwoonster van het heerlijke Alkmaar. Voor Alkmaar was Mexico mijn thuishaven. Ruim negen jaar. Loved it en het zal altijd een belangrijk deel van mijn leven blijven. Ik hou van mensen, dieren, de natuur, buiten zijn, reizen, leven, beleven, een biertje in de kroeg om de hoek… alles! En juist die levenslust, het “alles leuk vinden” heeft me tot hier gebracht.

Na jarenlang met veel plezier in het hotelwezen en toerisme te hebben gewerkt vertrok ik in mei 2016 met m’n rugtas naar Costa Rica. Twee maanden genoot ik van dit prachtige land, haar mensen en liet ik me leiden door de wind. Na 2 weken kwam ik op Playa Hermosa bij Santa Teresa terecht.
Playa Hermosa betekent “Pracht Strand”. En dat was het. Parelwit zand. Azuurblauwe zee. Verre van toeristisch. Geen luxe. Back to Basic. In de zeelucht slapen, ‘s ochtends gewekt worden door de apen die ontwaakten en vers fruit in overvloed.
Idyllisch.

Maar hoe idyllisch ook, op dat parelwitte strand met die azuurblauwe zee … daar vond ik de hele dag door zwerfafval!

Natuurlijk raapte ik het op.

Iedere dag weer.

*kijkt zorgelijk*

Met al dat afval op dat mooie strand en de verse herinnering van mijn sup-tochten thuis waar ik altijd thuis kwam met een board vol afval besloot ik dat ik de wereld mooier wilde maken. Nog mooier. Weer mooi. Nog mooierderder. Hoe je het ook wilt noemen…dáár, met mijn kont in dat parelwitte zand richtte ik El Kombi op.

El Kombi

Een combinatie van de volgende 3 pijlers:

stand up paddle ~ sup it up ~ zero waste

1) stand up paddle
suppen voor fun, sportief bezig zijn op het water.
van je hobby je werk maken en ondertussen ben ik gecertificeerd ASI SUP instructrice.

2) sup it up
clean ups; tijdens het suppen halen we het zwerfafval dat we tegenkomen eruit.
wat eruit is, is eruit, we creëren bewustwording en exposure voor het probleem.

3) zero waste
wat eruit is, is eruit. Maar het is nog beter als het er niet inkomt! Dus geven we workshops en colleges over de plastic soup, ons afval en wat ermee gebeurt, hoe we het kunnen verminderen en welke alternatieven er zijn. We verkopen ook een select aanbod van duurzame, verpakkingsarm en verpakkingsvrije producten. En kombi-bags. Om mensen te helpen die eerste stap naar een zero waste leven te nemen.

Stand Up Paddle

Van oorsprong komt de sport uit Hawaii. Precies …. Aloha.

Sup It Up

We halen eruit wat er in ligt.
Join een clean up.

Zero Waste

Omdat “weg” niet weg is.

el kombi
We suppen, we rapen zwerfvuil, we sorteren, we recyclen,
we initiëren, we motiveren, we inspireren en ...
we love it!
We doen het voor de volle 100%.
We don’t half ass anything.

El Kombi

El kombi is een initiatief mij, Nanda van den Ham. Ik spreek vaak in de we-vorm. De “we” staat voor de fantastische groep mensen om mij heen: familie, vrienden,suppers, sup it uppers, vrijwilligers, enthousiastelingen en changemakers die allemaal meedoen.
Meer weten? Ook meedoen?
Kan gewoon!